1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
1 tin kecil minyak sapi (ghee)
1 tin susu sejat (susu cair pun ok)
3 biji bawang besar, dihiris halus
5 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*(*dikisar halus)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
Segenggam daun ketumbar
Segenggam bawang goreng
1/2 cawan gajus
1/2 cawan kismis
Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas
1 kiub ayam maggi
Garan secukup rasa
Air mengikut sukatan beras (boleh dilebihkan 1/2 tin susu air jika perlu)

Cara-cara:

Panaskan minyak sapi dalam periuk atau kuali.

Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun pandan dan bahan2 kisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.

Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa). Biarkan medidih.

Tuang no.02 ke dalam rice cooker dan masukkan beras yang telah disejat tadi, tekan ‘cook’. Masak hingga nasi kering.

Dengan mengunakan sudu (atau chop stick) buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi batul2 masak.

Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan  bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.

Bolehlah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak merah, paceri nanas, pencuk nanas, acar timun atau acar buah dan kurma ayam/daging mengikut selera masing2.

 

Advertisements